In deze blog gaan we het hebben over bloggen, ik hoor het je denken…dit is dus een blog over bloggen… Ja, dat klopt. Liefs, Jannette

Waarom deze blog?

Bloggen is goed voor de online zichtbaarheid van jouw accommodatie en is dus niet geheel onbelangrijk om te doen of om te gaan doen. Ben je nog niet aan het bloggen geslagen? Geen nood, want je bent vandaag nog niet te laat om te starten! Als de planning het pas morgen toelaat om te beginnen dan is dat ook goed, want ook morgen is het niet te laat om te starten. Besef dat. Wil je starten? doe dit dan lekker op de korte termijn.

We willen je graag een meester in bloggen gaan maken. Voordat we het over diepgaande kennis over het bloggen kunnen hebben moeten we eerst goed nagaan wat bloggen dan wel niet is… Daarom hebben we deel 1 van onze vierdelige serie over bloggen geschreven, je leest nu deel 1.

We vertellen je wat bloggen is, waarom je voor je accommodatie moet gaan bloggen, welke doelen er zijn om te bloggen, welke onderwerpen jij kan gebruiken in je blog en we geven je twee persoonlijke tips als bonus.

Wat is bloggen of wat is een blog?

Het woord blog is afkomstig van weblog. Een weblog is een plek op het internet waarop met enige regelmaat nieuwe verhalen en teksten worden geüpload. Een blog is het stuk tekst welke op deze weblog wordt geplaatst. Oftewel een blog is dus het verhaal wat jij of ik wil gaan overbrengen in tekst. Bloggen is het werkwoord voor het daadwerkelijke schrijven van de tekst.

Waarom moet ik gaan bloggen?

Je moet gaan bloggen als je de online zichtbaarheid van je accommodatie zelf wilt gaan vergroten. Jouw blogs kunnen termen bevatten waarop mensen op Google kunnen gaan zoeken, dit zijn zoektermen. Bijvoorbeeld de termen kleine camping op de Veluwe of bijvoorbeeld kindvriendelijk hotel.  Wil je op deze termen gevonden worden? dan kan je deze verwerken in blogs.

Hoe meer relevante blogs je schrijft over onderwerp X inclusief relevante zoektermen hoe groter de kans is dat Google jou gaat aanbevelen aan mensen welke zoektermen over product X gaan Googlen.

Een extra voordeel van bloggen voor de resultaten in Google kan je toepassen bij het publiceren van je blogs. Je kan je blogs publiceren op verschillende manieren bijvoorbeeld op Facebook  en via je nieuwsbrief. In deze publicaties kan je een link plaatsen, dit kan een link naar je website zijn. Dit noemen we een backlink. Backlinks vind Google heel fijn, waardoor je hoger in de zoekresultaten naar voren komt.

Welk doel heb ik met bloggen?

Er zijn verschillende doelen om te bloggen, zo kan je middels een blog mensen inspireren, je kan een blog gebruiken om een product aan te prijzen of deze juist af te raden, je kan mensen informeren, je kan ze aanzetten tot een actie etc etc.

Bedenk voor je gaat bloggen het doel voor de specifieke blog… Je moet je doelgroep aanspreken met de juiste onderwerpen. In het geval dat je blogt om je accommodatie zichtbaar te maken moet je als doel hebben de lezers inspireren en warm maken voor een bezoekje naar je accommodatie.

Welke onderwerpen kan ik gebruiken voor een blog?

Je hebt je doel concreet. Je wilt lezers inspireren en warm maken voor een bezoek naar je accommodatie.

Hoe maak je ze warm? Hoe inspireer je gasten om naar jouw bedandbreakfast, hotel, camping, glamping of accommodatie te komen? Door deze vragen te beantwoorden kan jij jezelf vragen stellen. Welke vragen zou jij hebben voordat je naar een accommodatie zou gaan? Welke informatie gaat jouw over de streep halen om te kiezen voor een accommodatie?

Wij zouden bijvoorbeeld vragen:
Hoe is het weer als ik langs kom?
Hoe is de ligging van de accommodatie, is dit rustig of in de stad?
Wat kan je rechtstreeks doen in de omgeving?
Liggen er stranden of fijne natuurgebieden in de buurt?
Wat zijn de bezienswaardigheden in de buurt?
Hoelang is het rijden vanaf een vliegveld?
Zijn er leuke eettentjes in de buurt? Etc. etc.

Hiermee heb je voldoende onderwerpen om te gaan starten… waarom zou je het niet doen?
Probeer er zo nu en dan eens een uurtje voor in te plannen.

Focus op bloggen, leer bloggen via de masterclass op nederlanders wereldwijd

Benieuwd naar onze persoonlijke tips?

Omdat het beginnen aan bloggen een stap kan zijn willen we nog graag twee persoonlijke tips meegeven. Twee tips om het bloggen vanaf de start goed te laten verlopen.

Onze persoonlijke tip één

Zit je eenmaal in de flow om te schrijven? Blijf dan vooral schrijven!
Zorg ervoor dat je niet afgeleid kan raken. Natuurlijk kan je altijd even de telefoon beantwoorden als een nieuwe gast je wilt informeren dat hij twee uur later is. Maar zorg ervoor dat je geen afleiding hebt van andere zaken. Zet bijvoorbeeld de televisie uit of op een zacht muziekje, uiteraard afhankelijk van wat jij prettig vind.
En wilt de hond altijd aandacht als je net gaat zitten? Zorg er dan voor dat deze niet bij je is als je gaat bloggen.

Onze persoonlijke tip twee

Veel mensen hebben het enkel over het schrijven van teksten wanneer ze over bloggen praten. Maar veel mensen vergeten te vermelden dat een blog lekkerder leest wanneer je een afbeelding of foto toevoegt. De enthousiasme van je lezer kan tijdens het lezen verslappen, een afbeelding tussendoor zorgt weer voor enthousiasme en focus.

Bedenk of je er zelf een leuke foto kan maken van het onderwerp waarover jij geschreven hebt in je blog. Heb je daar niet de mogelijkheden voor? Gebruik dan een afbeelding van een website die gratis foto’s aanbied welke vrij te gebruiken zijn. Onze favorieten zijn in dit geval unsplash, pexels, pixabay.

Weet jij nu nog niet goed waar te beginnen met het bloggen?

In de volgende blog gaan we het hebben over een contentplanning zodat de eerste stap naar het bloggende bestaan nog minder groot is.

Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter