Je wilt graag een bijzondere of verre reis maken. Maar hoe doe je dat? Waar moet je beginnen met plannen? In deze blog geven we jou een stappenplan van 14 stappen voor het plannen van een verre reis op basis van onze ervaringen. Succes verzekerd. Liefs, Jannette

 

1) Wat wil ik ooit in mijn leven gezien hebben?

In plaats van te bedenken naar welk land je graag wilt, kan je ook bedenken wat je ooit in je leven gezien wilt hebben. De Chinese muur? Machu Picchu in Peru? De kersenbloesem in Japan? Authentieke architectuur bekijken op Cuba? Wanneer je een verre reis maakt kan het allemaal. Wat is de droom die je altijd al had? Waar droom je van? Ga daar naar toe. Alles is mogelijk. Stel je grote droom is om het authentieke Cuba te beleven. Dan is je bestemming van je verre reis al snel bepaald. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, je moet alleen goed weten wat je wilt.

2) Hoelang kan ik een verre reis maken?

Ga eerst voor jezelf na hoelang je een verre reis kunt maken. Kan je maximaal drie weken vrij krijgen? Dan is dat de tijd waarin je het land gaat bezoeken. Of ben je met pensioen en heb je onbeperkt de tijd?

Zodra je dat weet ga je daarna op onderzoek uit. Wat is normaal? Hoeveel dagen of hoeveel weken trekt een gemiddelde reiziger uit om dat land of die regio te bezoeken? Singapore is bijvoorbeeld een geweldig land, een geweldige stad. Maar iedereen die er geweest is zal beamen dat 4 tot 5 dagen genoeg is om de stad te ontdekken.

3) Wanneer wil ik een verre reis maken?

Kijk hier ook eerst weer naar je eigen situatie. Kan je alleen vrij krijgen in de maand oktober? Dan spreekt het voor zich wanneer je de verre reis gaat maken.

Als je vrij bent om te gaan en staan ga dan weer op onderzoek uit. Welke maanden van het jaar zijn het meest ideaal om het land te bezoeken? Neem het advies niet klakkeloos over. De maanden die het beste zijn betekent dus ook dat het dan hoogseizoen is. Dat betekent drukte en hogere prijzen. Wil je dat? Je kan er ook bewust voor kiezen om juist buiten het hoogseizoen te gaan.

Kijk ook naar de weersomstandigheden. Is het dan regenseizoen of zelfs orkaanseizoen? Dat wil ook niet altijd iets zeggen. Zo waren wij beide afzonderlijk van elkaar op Cuba in het orkaanseizoen. Iedere dag van 16.00 uur tot maximaal 17.00 uur viel er een tropische regenbui. Verder was het er heerlijk, lekker rustig qua toeristen en goedkoper dan in het hoogseizoen. Natuurlijk neem je een risico. Het kon ook zomaar voorkomen dat we wel midden in een orkaan terecht waren gekomen. Het is maar net wat je wilt en welk risico je bereidt bent om te nemen.

Hoe plan ik een verre reis 1

4) Budget bepalen

Vaak beginnen mensen met het vaststellen van hun budget voor een verre reis. Maar hoe kan je bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven als je nog geen idee hebt naar welk land je wilt? Een hapje eten in Noorwegen pakt qua kosten heel anders uit dan een hapje eten in Indonesië.

Daarom hebben wij het budget bepalen pas als vierde stap opgenomen. Je hebt nu een idee van het land wat je wilt bezoeken, wanneer en hoelang. Je kan nu een realistische prijsschatting maken van wat het ongeveer zal kosten en wat je bereid bent om daaraan uit te geven. Vergeet ook niet kosten mee te nemen zoals eventuele visa, vaccinaties en handige reisitems.

5) Zoek contact met Nederlanders Wereldwijd

Zoek contact met mensen die al een verre reis gemaakt hebben. Of die al eerder het land hebben bezocht . Nog beter, zoek contact met Nederlanders die in het land wonen. Zij kunnen jou als geen ander vertellen hoe het leven daar is. Wat je ongeveer moet rekenen als budget per dag. Waar je lekker kan eten. Of het er echt zo vaak regent in februari zoals op internet beweerd wordt. Waar je het beste kan verblijven. Hoelang de reis duurt van A naar B. Of je beter met de taxi of met het openbaar vervoer kunt reizen. Stel alle vragen die je hebt.

6) Je plannen bijstellen

Je wensen en je rondvraag bij ervaringsdeskundigen maken samen het plan voor je verre reis. Het is heel realistisch dat je jouw idee gedurende het plannen bij moet stellen. Misschien is een verre reis in het hoogseizoen toch te duur. Of je redt het niet qua tijd om die ene plek te bezoeken omdat de reis er naar toe langer is dan gedacht. Misschien heb je zelfs budget over waardoor je de laatste paar dagen kan besteden in een luxe B&B met een spa in plaats van een goedkoop hotelletje.

7) Vlucht en accommodaties boeken

Je hebt nu een indicatie waar je staat met qua budget en qua reisplanning. Tijd om je vlucht te boeken. Hou de prijzen van de vluchten een tijdje in de gaten. Vraag ook rond aan mensen die al eerder het land bezocht hebben. Zo weet je wat de normale prijzen zijn van een vlucht. Ga ook hier weer voor jezelf na wat je bereidt bent om te betalen.Wil je rechtstreeks vliegen? Dan zal je meer geld kwijt zijn als dat je indirect vliegt. Ga je voor comfort of voor geld besparen? De keuze is aan jou. Online zijn er een aantal spelers die online vliegtickets verkopen, zie bijvoorbeeld Skyscanner en Momondo.  Je kan ook naar het reisbureau gaan om een vlucht te boeken. Al met al ben je dan duurder uit omdat zij als tussenpartij hieraan ook willen verdienen. Weer de keuze, ga je voor comfort of voor geld besparen?

Tijd om ook je accommodaties vast te leggen. Je hebt al eerder contact gehad met Nederlanders wereldwijd die een accommodatie bezitten. Waarom zou je niet daar boeken? Zij kennen vast weer iemand met een accommodatie in de volgende plaats die je aandoet tijdens je reis. Dat brengt je op de mooiste onontdekte plekken.

Hoe plan ik een verre reis 2

8) Visum aanvragen

Tijd voor praktische zaken. Moet je voor het land waar je naar toe gaat een visum aanvragen? Alle informatie kan je op internet vinden. Zorg wel dat je goed naar de bron van de website kijkt. Misschien is het een vage website met verouderde informatie. Websites van officiële instanties zijn het meeste betrouwbaar.

Je zal merken dat het aanbod van visumbureaus je om de oren vliegt. Bepaal of je dat wilt. Onze ervaring is tot nu toe dat je het altijd prima zelf kunt regelen. Als je maar op tijd begint en een eventuele reis naar een ambassade in Amsterdam of in Den Haag er voor over hebt. Het kan je een hoop geld besparen. Aan de andere kant zijn er landen waarbij het misschien wel makkelijk is om een visumbureau in te schakelen. Weeg de kosten en de tijd dat je kwijt bent om het zelf te regelen tegenover het overdragen aan een visumbureau met elkaar af. De kosten kunnen ook nog eens per visumbureau verschillen.

Een gouden regel: begin op tijd met het regelen van een visum. Een week voordat je weggaat is echt te laat.

9) Paspoort

Als je toch je visum aan het regelen bent, kijk dan gelijk even of je paspoort nog lang genoeg geldig is. Per land worden verschillende regels gehanteerd. Je paspoort moet vaak nog 6 maanden nadat je het land verlaten hebt nog geldig zijn. Hou hier rekening mee zodat je nog genoeg tijd hebt om eventueel een nieuw paspoort aan te vragen.

10) Reisverzekering

Heb jij een reisverzekering of neem je reisverzekering onder de loep. Heb je een reisverzekering met werelddekking? Worden de kosten vergoed op basis van Nederlandse tarieven of worden al de lokale prijzen vergoed? De kosten van behandelingen kunnen in andere landen heel anders liggen. Neem hier ook goed de tijd voor om dit even uit te zoeken. Het kost even tijd en moeite maar dan weet je zeker dat je alles goed geregeld hebt.

Hoe plan ik een verre reis 3

11) Vaccinaties

Er is maar een advies wat wij hierbij kunnen geven met betrekking tot vaccinaties voor een verre reis. Laat je voorlichten door een gespecialiseerde (tropen)arts of opgeleide vaccinatiedeskundigen. Kijk absoluut bij de GGD voor informatie over de benodigde vaccinaties. Zij kunnen je alles vertellen over eventuele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen wanneer je een verre reis maakt. Samen kijken ze naar je reisplannen en hoelang je in bepaalde gebieden verblijft. Kijk voordat je een afspraak maakt eerst even naar je verzekering. Misschien wordt een bezoek aan een specifiek vaccinatiebureau wel vergoed.

12) Handige reisartikelen kopen

Een verre reis is anders dan een zonvakantie naar Spanje. Je hebt soms net even andere spullen nodig dan je gewend bent. Trek een middag uit voor een bezoek aan een outdoor winkel zoals Kathmandu of Bever Outdoor. Daar liggen alle handige reisartikelen voor verre reizen op een rij.

Zorg ook weer niet dat je overspoelt raakt met handige reisgadgets die je uiteindelijk helemaal niet gaat gebruiken. Vraag ook hier weer advies aan iemand die al eerder een verre reis heeft gemaakt of aan een Nederlander die in het land woont. Uiteindelijk moet je al die reisartikelen ook je hele reis meeslepen. Goed voorbereid een verre reis maken is absoluut nodig. Maar vergeet ook niet: ‘Less is more’.

13) Checklist maken

Maak voordat je een verre reis maakt een checklist met dingen die je absoluut niet mag vergeten. Zoals je paspoort, visa, medicijnen. Maar vergeet ook niet praktische zaken zoals het activeren van je bankpas of creditcard in het buitenland.

14) Verre vakantie voorpret

Yes, je bent helemaal voorbereid. Je hebt je verre reis helemaal gepland. Nu kan je lekker genieten van alle voorpret! Blogs lezen, vlogs bekijken en urenlang wegkwijnen bij bizar mooie video’s op Youtube. Laat je verre reis maar beginnen. Je bent er helemaal klaar voor. Een ding weet je zeker: dit zal een verre reis worden die je nooit zult vergeten.

Vragen

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog over het plannen van een verre reis? Laat hieronder een reactie achter. We vinden het leuk om je verder te helpen en je vragen te beantwoorden.

Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter