Ieder landhuis op Curacao is uniek wat betreft de architectuur en de bestemming dat het gekregen heeft. Stop zo nu en dan eens bij een landhuis om zelf de verschillen tussen de landhuizen te ervaren. Hieronder vindt je een korte uitleg wat een landhuis is en de landhuizen die wij hebben bezocht tijdens ons verblijf op Curacao om jou te inspireren.
Liefs, Jannette 

Wat is een landhuis?

Een landhuis (of plantagehuis) was het middelpunt van één plantage op Curacao. Destijds kwamen de plantages al vrij snel in handen van particulieren. Zij bouwden grote landhuizen op een berg hoog boven de plantage om overzicht te houden, om te zorgen dat de wind door het huis waaide om het koel te houden en om in contact te blijven met de families van de andere landhuizen voor het geval er gevaar dreigde.

Na de afschaffing van de slavernij kwamen de plantages in de problemen. Het leidde tot een verval van de landhuizen. Tegenwoordig zijn een groot aantal landhuizen opgeknapt. Zo zijn er landhuizen omgebouwd tot woning, likeurbrouwerij, hotel of restaurant.

Landhuis Chobolobo

Het landhuis werd gebouwd in het begin van de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat het een buitenverblijf was van alle rijken in de stad. Het heeft dus nooit dienst gedaan als traditioneel landhuis waarbij landbouw op de plantages centraal stond.

Inmiddels is Landhuis Chobolobo omgetoverd tot de nummer 1 toeristische attractie van het eiland, namelijk als Curacao Likeur Distilleerderij. Hier wordt de wereldwijd bekende Blue Curaçao likeur gemaakt die in vele cocktails wordt gebruikt.

Wil je alleen een kijkje nemen? Een bezoek aan de Likeur Distilleerderij is gratis. Binnen een paar minuten loop je door het kleine museum waarna je verschillende likeuren kunt proeven waarna je eindigt in de souvenirshop. Wil je uitgebreide informatie? Dan kan je een begeleide tour boeken waarbij gidsen je meer vertellen over de likeur en de geschiedenis. Bekijk voor de actuele prijzen op de website van Landhuis Chobolobo. Het landhuis is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Landhuis Chobolobo op Curacao

Landhuis Daniel

Landhuis Daniel is gebouwd rond het jaar 1700 en is daarmee een van de oudste landhuizen op Curacao. Momenteel doet het dienst als hotel, restaurant en art gallery waar de prachtige kunst wordt verkocht van Jan Francke (artiestennaam Jakke). Het is geen toeval, Jan is namelijk de eigenaar van het landhuis.

We raden aan om een stop te maken bij Landhuis Daniel aan het einde van de dag, als je terug rijdt van één van de mooie stranden naar je accommodatie. Aangezien Landhuis Daniel aan de Weg naar Westpunt ligt is de kans groot dat je hier  langsrijdt. Al met al een kleine moeite om aan te schuiven voor een heerlijk diner. Meer weten over het menu? Bekijk de mooie website van Landhuis Daniel.

Landhuis Daniel op Curacao

Landhuis Dokterstuin

Het landhuis is gerestaureerd in 1996 en ligt op de weg naar Westpunt. Plantage Dokterstuin was al in gebruik in de 17e eeuw. Het landhuis dateert waarschijnlijk van de 18e eeuw. In de tweede helft van de 19e eeuw was het in bezit van de overheid die kleine delen van het land in pacht gaf aan voormalige slaven om de landbouw te stimuleren. Tegenwoordig wordt het landhuis gebruikt als Creools restaurant waar je typisch Curacaose gerechten kunt proeven. Er is ook een klein museum aanwezig.

Landhuis Dokterstuin op Curacao

Landhuis Jan Kok

Landhuis Jan Kok is een van de oudste landhuizen op Curacao. Het is vernoemd naar de 18e-eeuwse slavenmeester Jan Kok. Rond 1860 werkten er nog 100 slaven op de plantage. In 1840 werd het landhuis herbouwd en in 1961 nog eens gerestaureerd.

Landhuis Jan Kok ligt een stuk hoger om de 345 hectare grond te kunnen overzien. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de zoutpannen. Het kan zomaar voorkomen dat je flamingo’s, zeearenden en parkieten ziet overvliegen.

Momenteel wordt het landhuis gebruikt als galerie van de bekende Curaçaose kunstenares Nena Sanchez. Helaas is zij in augustus 2017 overleden op 73 jarige leeftijd. Ze stond bekend om schilderwerken van Curaçaose landschappen met het gebruik van felle kleuren.

Het landhuis en de galerie zijn te bezichtigen op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Landhuis Jan Kok op Curacao

Landhuis Cas Abou

Onderweg naar het strand Cas Abou zie je het landhuis aan de rechtskant van de weg staan. Helaas is het flink vervallen en deed het ons zelfs een beetje spookachtig aan. De deuren stonden open waardoor je zo door het landhuis heen kon kijken. Er groeiden cactussen in de gootsteen.

Jammer om te zien dat z’n prachtig landhuis op een mooie locatie helemaal vervallen is. Al met al niet de moeite om voor om te rijden, maar als je naar het strand van Cas Abou rijdt is het zeker de moeite waard om naar rechts te kijken om vanuit de auto het landhuis te bekijken. Niet alleen tropische stranden en luxe resorts, maar ook armoede en vervallen landhuizen maken deel uit van het eiland Curacao.

Landhuis Cas Abou op Curacao

Landhuis Groot Santa Martha

Landhuis Groot Santa Martha staat voornamelijk bekend om de zoutwinning. In de jaren 1884 tot en met 1983 produceerde Santa Martha 90% van het Curaçaose zout voor de export naar Nederland.

Het landhuis is uniek omdat het als een van de weinige landhuizen in een U-vorm is gebouwd. Aan de bovenkant van de ingangspoort is nog altijd het beeld van de Heilige Santa Martha te zien. Momenteel is plantage Santa Martha in bezit van de overheid. In Landhuis Groot Santa Martha wordt een beschutte werkomgeving aangeboden aan minder valide burgers. Verstandelijk en lichamelijk gehandicapten maken hier ambachtswerk dat in het landhuis en in andere winkels op het eiland wordt verkocht. De ateliers zijn te bezichtigen. Op verzoek wordt een rondleiding gegeven.

Landhuis Groot Santa Martha is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.

Landhuis Groot Santa Martha op Curacao

Landhuis Klein Santa Martha

Het belangrijkste product van Landhuis Klein Santa Martha was het zout uit de zoutpannen van de Sint Martha-baai.

Inmiddels dient het landhuis als boutique hotel en restaurant. Op het terras heb je een prachtig uitzicht over de baai. Wij raden je aan om hier een heerlijk drankje te drinken of te stoppen voor een goede lunch. De foto zegt genoeg, toch?

Landhuis Klein Santa Martha op Curacao

Landhuis Misjé

Landhuis Misjé doet momenteel dienst als restaurant. Ze omschrijven zichzelf als Modern Caribean Fusion Cuisine. Het restaurant is iedere dag geopend van 12.00 tot 21.30 uur met uitzondering van dinsdag.

Landhuis Misje op Curacao

Accommodaties op Curacao

Wil je de landhuizen met eigen ogen aanschouwen? Wij raden je aan om in een van deze accommodaties te verblijven. Deze accommodaties hebben wij allemaal bezocht tijdens ons verblijf en raden wij van harte aan.

Missen we nog een mooi landhuis?

Ben jij op Curacao geweest en heb je daar een mooi landhuis bezocht die niet in deze blog is benoemd? Deel je tip door een reactie hieronder te plaatsen.

Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter

  1. Esther

    Ik mis Jan Thiel Plantation Lodge. Een prachtig gerestaureerd landhuis dat nu fungeert als een super-de-luxe b&b met een top gastvrouw.
    Alleen te bezichtigen als je hier verblijft.