Wanneer je een accommodatie op een prachtige locatie hebt dan is het natuurlijk ook de taak om de keuze te maken om personeel aan te nemen of niet. Natascha van ZaZoe Xperience vertelt je graag hoe het is om personeel in dienst te hebben in Afrika! Ben jij net zo benieuwd als ik? Liefs, Jannette

Staalwol voor alles

We zijn altijd blij met onze medewerkers bij ZaZoe. Nou ja, bijna altijd. We houden de lodge, wildpark, boerderij en het huis allemaal draaiende met een vaste staf van zo’n 6 mensen en een flexibele schil van nog eens 6. En dat is voor Afrikaanse begrippen een best heel klein, bescheiden groepje.

Vijand veel personeel gunnen

Wat ons betreft prima, want af en toe geldt toch ook hier de uitdrukking dat je je ergste vijand veel personeel gunt. Zo is het moment van nieuwe medewerkers altijd weer even tricky. Het is maar afwachten hoe goed ze werkelijk zijn in het werk dat ze aangeven ‘baie goed’ te kunnen. Meestal pakt het goed uit, gelukkig! Soms wordt je verrast. Zelfs na ruim 13 jaar Afrika-ervaring.

Even niet opletten

Zo hebben we nu een nieuwe medewerkster. Prima meid, wil altijd en overal schoonmaken, bedden opmaken, strijken, wassen, noem het maar op. Houdt zowel de lodge als ons huis zo goed mogelijk bij. Maar voordat je het weet, duikt er een oude fout op. En ik kan mezelf wel voor de kop slaan. De Tefal pannen waar ik nog altijd zo blij mee ben, sorry: was, kunnen de prullenbak in. Ze bakken aan ongeacht wat ik er nu ook in probeer te bakken. Onze kersverse ZaZoe-medewerkster dacht ons geen groter plezier te doen dan de pannenvoorraad eens grondig schoon te maken. Met een behoorlijke bol staalwol. En geloof me, daar kan zelfs Tefal niet tegen. Alle pannen naar hun grootje.

En het stomme is, dit is me jaren geleden ook al eens overkomen. Op precies dezelfde manier. Ook toen is de voorraad koekenpannen voortijdig vervangen.

Trucje kan ook met chloor

En een soortgelijk verhaal gold toentertijd ook voor chloor. Dat had ik in huis om af en toe eens een scheut door de toiletpot te gooien. Lekker fris. Totdat ik ontdekte dat t-shirts en korte broeken wel in hele rare tinten weer uit de wasmachine kwamen. Werd er vrolijk een scheut chloor bij het wasgoed gegooid. 

Zoals wij gewend zijn er wasverzachter aan toe te voegen, deed men hier chloor bij de bonte was. En bont dat die was werd! Alleen niet kleurecht. En dus komt er sindsdien alleen nog een soort van chlorix in huis. En heb ik onze nieuwe topper voor alle zekerheid maar op het hart gedrukt dat die niet voor de was is. Aan haar verbaasde uitdrukking te zien, was ik net op tijd. Alleen jammer van de staalwol. En mijn koekenpannen.

Natascha Snelder | ZaZoe Xperience | www.zazoetravel.com

Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter