We kennen allemaal het begrip braai uit Afrika, we weten dat dit te maken heeft met gezelligheid, buiten koken, vuur en vlees. Maar hoe het er echt aan toe gaat en wat de braai nou is? Daar hebben we geen idee van. Natascha van ZaZoe Xperience uit Zuid-Afrika legt het je graag uit in deze blog. Liefs, Jannette

De ‘braai’?

Elk land kent zo zijn tradities en folklore. Zo kennen de meeste Europeanen ook wel het Afrikaanse begrip ‘braai’. Braai  betekent eigenlijk barbecue. Maar dan op echt hout koken, niet met zo’n zielig hoopje houtskool. En met écht vlees, dus zeker geen vegetarische burgers of een stokje met krap 100 gram vlees eraan plus veel paprika en champignon.

Nee, in Afrika staat de braai synoniem aan veel, ruig, mannelijk, testosteron, vuur, vlees, rook en alcohol. Als een man in Afrika zegt dat hij braait, betekent dit dat hij in charge is van het vlees. Vrouwlief staat dan meestal al uren in de keuken. Voor de marinade van het vlees, maïspap, uien- en tomatensaus en soms zelfs een salade of andere bijgerechten. De mannen wachten zeer geduldig bij het houtvuur. Daar moet het hout immers eerst voldoende kolen genereren voordat het heilige braaien kan beginnen.

Braai zuid afrika ontdek meer bijzondere gewoontes

De nationale braaidag

Ondertussen is er ruimschoots tijd voor veel sterke verhalen. En evenveel tijd voor veel en vooral ook weer sterke drank. Want vuur en rook maakt dorstig. En alle mannen waken samen over deze bron van alle leven, de braai, het vuur. Een serieuze taak. Zo serieus dat tegenwoordig zelfs de nationale feestdag ‘Heritage day’ in september officieus is omgedoopt tot ‘nationale braaidag’.

Terwijl de vlammen zorgen voor een heerlijke ‘bushveld televisie’, ronden de vrouwen de voorbereidingen af. Iedereen geniet samen van de warmte, de mooie vlammen. Wat extra hout op het vuur zorgt voor nog meer kolen en extra alcohol voor extra sterke verhalen.

Over de grootste honger heen

Tegen de tijd dat er dan daadwerkelijk gebraaid kan worden en het vlees op het rooster mag beginnen te sissen, zijn de meeste Zuid-Afrikanen al redelijk dronken en tevens over de grootste honger heen. Hier en daar wordt dan toch maar een groot stuk vlees genuttigd. De rest verdwijnt in de koelkast voor de volgende ochtend. Ook de salade verdwijnt vaak in de koelkast maar die komt er meestal niet eens meer uit.

En terwijl het vuur dooft, overal en bij iedereen, blijft de traditie in stand. En zoals altijd geldt, pakken wij daar het beste uit en maken zo onze eigen, nieuwe tradities bij ZaZoe Xperience in Zuid-Afrika. Daar waar de Nederlandse cultuur die van Afrika ontmoet. Waar we het beste uit twee zo verschillende werelden combineren. Op naar de volgende avond vuur, vlees en verhalen, maar dan met een Nederlandse twist.

Natascha Snelder | ZaZoe Xperience


Ontdek meer fantastische gewoontes en gebruiken als de braai uit Zuid-Afrika. Breng een bezoek aan Natascha en Rex van ZaZoe Xperience


Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter