Ik kampeer heel erg graag! Lekker in de bossen zijn, genieten van het buitenleven en lekker eventjes offline zijn. Echter kamperen in Afrika dat ken ik helaas nog niet en staat zeker op mijn lijstje! Het is kamperen op een hoger niveau en niet voor watjes.  Natascha van ZaZoe Xperience vertelt je hieronder graag hoe kamperen in Afrika er aan toe gaat! Ben jij net zo benieuwd als ik? Liefs, Jannette

Wakker worden van de vogels

Het eerste wat ik me realiseer als ik wakker word, is dat ik in Botswana ben. Het tweede is wat me wakker gemaakt heeft; vogels die in alle toonaarden melden dat ik moet opstaan. Ik moet snel komen kijken. En dus worstel ik me uit mijn slaapzak. Ben ik echt de enige die zich daar elke nacht helemaal in vastdraait?  Enfin, de eerste uitdaging van de dag is overwonnen.

Snel rits van de tent open en via het laddertje naar beneden. De tent ligt op het dak van de Toyota Landcruiser. Boven slaap je het veiligst. Beneden is het domein van de wilde dieren. Elke vezel in mijn lichaam is zich ervan bewust dat we middenin de bush van Botswana staan. In een prachtig natuurpark op een piepkleine ‘camping’. Thuishaven van onder meer luipaarden, hyena’s, olifanten en leeuwen. Prachtige dieren, imposante dieren, en in sommige gevallen ook best gevaarlijke dieren.

Ontbijt zoals dat gaat

En toch ontbijt dat besef best lekker. Op een kampeerstoeltje, vuurtje aan, ketel met water erop. Wachtend op je eerste koffie van de dag met een verrekijker in de hand. Het grote genieten is begonnen voordat de zon goed en wel omhoog geklommen is. Sterker nog, in het zachte ochtendlicht hoop je al van alles te spotten. Dus ook mijn fotocamera maar bij de hand houden.

Sporen in het zand laten zien dat we vannacht inderdaad bezoek hebben gehad. Van een opportunistische hyena die weet dat waar mensen zijn, ook altijd eten is.

De Afrikaanse camping

Het woord camping betekent hier trouwens alleen een kampeerplek. Ruime plaatsen met elk een eigen braai(barbecue)plek. Plus verrassend schone toiletten en douches. That’s it. Geen hekken, geen zwembad, geen winkel, niets. En als je geluk hebt, komt er ’s avonds een olifantenkudde heerlijk badderen in het riviertje.

De route naar de volgende camping

Het traject naar Linyanti campsite is sowieso dermate uitdagend dat je echt een volledig uitgeruste, goede 4×4 tot je beschikking moet hebben. We hobbelen overdag via de kleinste 4×4 tracks naar onze volgende kampeerplek. De hele dag met open ramen rijden. Volop genieten van natuur, dieren, vogels, zon en warmte. De hele dag in de natuur. Heel af en toe komen we een andere auto tegen. Ook met alleen maar blije mensen. Of ze zitten vast en worden blij als er hulp nadert.

Ben jij de kampeerder die we zoeken?

Al dit laat ons beseffen waarom we Nederland ingeruild hebben voor zuidelijk Afrika. Het is hier prachtig. En het mooiste werk dat we ons maar konden bedenken, is anderen hiervan mee te laten genieten. We zoeken avonturiers, natuurliefhebbers en kampeerders die weten hoe om te gaan met een slaapzak. Op zoek naar de zwemmende olifanten van Afrika. Zoals het in Seasons stond: Heerlijk offroad in de bush.

Dus kom, pak je tandenborstel in en ga mee met onze avontuurlijke 4×4 kampeerreis.

Zeker niet voor watjes! Wel voor jou?

Natascha Snelder

ZaZoe Xperience
www.zazoetravel.com

Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter

 1. Alice Tromm

  Ik heb voor een week in Zimbabwe in een volg auto met tenten, water en voedsel, achter fietsers aangereden. De tocht was 500 km lang en onderweg kamperen. Soms op een sportveld van een schooltje, soms in een bos. En het was winter dus s’nachts werd het +5 ºC. Heel koud als je om 5 uur opstaat voor ontbijt, tent afbreken en om 6 uur onderweg naar de volgende plek. Dwars door de Chimanimani bergen heen, op weg naar Nyanga waar de hoogste berg staat. Dit was voor de dierenbescherming en voor vacatienaties tegen hondsdolheid voor de honden op het platteland.

  Verder hebben 4 vrienden in april 2018 van Harare Zimbabwe naar Kaapstad gefietst, dwars door de Kalahari woestijn met een volg auto met tenten en voedsel. Ze gaan in juni fietsen van Harare naar de Kilimanjaro in Tanzania, ook kamperen onderweg. Van Zimbabwe via Mozambique. Dit is ook voor een goed doel. Om geld op te halen voor de gepensioneerden in Zimbabwe die door de inflatie hun pensioenen zijn verloren na een leven lang hard werken.

  Ik heb ook samen met 4 kano’s 200 km gepeddeld stroom afwaarts op de Zambezi rivier. We hadden alleen stretchers en slaapzakken en geen tenten.
  Heel spannend wat de nijlpaarden komen dan het water uit en buffels en olifanten komen bij de rivier drinken. We hoorden soms leeuwen brullen.
  We wasten ons bij de rivier met een oog open voor krokodillen.

  De beste manier om echt Afrika te zien. Geen luxe en zeker geen zwembaden.