De feestdagen worden uiteraard ook op de Kaapverdische eilanden gevierd. Maar daar gaat het er toch iets anders aan toe dan we in Nederland gewend zijn. Marijke van Kaza di Zaza op het Kaapverdische eiland Brava vertelt hoe zij de feestdagen vieren.

December is net begonnen

Uien snijden voor de barbecue op Brava Kaapverdië tijdens de feestdagen

Overal een feestmaand, volgens mij, dus ook hier op Brava. Net als in Nederland is hier de vraag: wat doen we met kerst, en met oud&nieuw? Een groot verschil is de temperatuur. Hier geen vorst aan de grond of nare grauwe dagen, maar altijd op blote voeten en in korte broek – van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En dus altijd de gelegenheid om lange wandeltochten te maken en een duik in de oceaan te nemen, al of niet met duikbril. Inmiddels ben ik na vijf jaar wel zoveel Kaapverdiaan, dat ik in januari en februari ’s avonds soms een vestje aantrek. En heel soms zelfs sokken…

Maar ik had het over de feestdagen

Het vlees voorbereiden voor de barbecue op Brava Kaapverdië
In het vissersdorpje waar ik woon, vormen zich groepen in deze tijd van het jaar. En met elkaar spreekt zo’n groep af waar en met wie gefeest gaat worden, en wat de bijdrage van iedereen is. Wordt er een varken geslacht, of een geit? Vieren we feest bij de bar van Anna of op ons dakterras? Vorig jaar zouden we rondom Anna’s bar kerstfeest vieren, maar Anna’s moeder overleed begin december, en dan is het niet gepast om groots feest te vieren. Dus hebben we een beperkt feest bij ons thuis georganiseerd. Met de gasten uit onze drie bed&breakfast appartementjes, met het gezin van mijn lokale vriendin Lena (haar man, haar schoonmoeder en haar drie kinderen) en met onze huisvriend Appa. Ricardo, de bewaker van het gesloten vliegveld én badmeester van het zwembad tussen de rotsen, had ook bij ons ingetekend, en dat bleek hij bij elke groep te hebben gedaan: twee dagen lang zwierf hij van feest naar feest, om te eten, te drinken, te kaarten en te dansen.

Kerst vieren doe je samen

Lekker barbecuen tijdens de Feestdagen op Brava Kaapverdië
En de voorbereidingen ook. In de loop van de ochtend vòòr kerstavond was iedereen aanwezig. Appa en Erick slachtten een geit, de Franse Lola bakte een paar taarten, Lena maakte haar beroemde visballetjes, haar kinderen maakten maracujasap, vader Dudu mixte de lokale feestdrank: rode wijn met cola. Tussendoor werd er af en toe een kaartje gelegd, een hapje, een drankje en een afwasje gedaan. De Franse Eric en Nederlandse Emile ontfermden zich over de geitensaté, en de oudste zoon van Lena grilde vis. En na het grote feestmaal werd er gedanst. En op Eerste Kerstdag deden we dat nog eens dunnetjes over. Het was één van de mooiste kerstfeesten die ik ooit heb meegemaakt! Komende weken gaan we dus weer de overlegrondes in: wie wat en waar? Wil je er bij zijn, dan kan dat, want we hebben nog plaats!

Marijke Katsburg | Kaza di Zaza


 

Wordt wakker op een bijna onbewoond eiland, tussen bananen- en mangobomen.
Geniet van een verblijf op Brava bij Erick en Marijke in hun Kaza di Zaza

 


Gerelateerde artikelen:

Laat een Reactie achter